Tarta cytrynowa z bezą

0 (0 ocen)

My Polacy mamy tradycyjną szarlotkę, Anglicy natomiast zajadają się tartą cytrynową z bezą. Jest to ich jeden z deserów, który można spotkać w każdej kawiarni. Deser jest bardzo smaczny a smak kwaśny i słodki jest mocno wyczuwalny.

Składniki:

  • forma na tartę - średnica 26cm

    spód: 180 g mąki, 2 łyżki cukru pudru, szczypta soli, 100 g zimnego masła, 1 żółtko, 2 łyżki zimnej wody
    krem cytrynowy: sok z trzech cytryn, 125 ml wody, skórka starta z 2 cytryn, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 70 g cukru, 100 g masła, 1 jajko, 3 żółtka
    beza: 4 białka, 200 g cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta cytrynowa z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę połączyć z cukrem i solą, dodać pokrojone na kawałeczki masło i zagniatać ciasto ręką, łącząc składniki w jednolite i gładkie ciasto.
    Ciastem wyłożyć formę. Spód ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 180°C (góra i dół). Piec przez około15-20 minut na złoty kolor.

    Wycisnąć sok z cytryn i przecedzić przez sitko. Wlać do garnka, dodać wodę, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier. Wymieszać i zagotować (masa powinna zgęstnieć). Odstawić z ognia i do gorącej masy dodać pokrojone na kawałeczki masło. Mieszać energicznie aż się roztopi i połączy z masą. Następnie dodać jajko i żółtka i szybko wymieszać.

    Białka wlać do miski i ubić mikserem na pianę. Następnie dodawać po łyżce cukru cały czas ubijając. Ubijać białka jeszcze przez 2 - 3 minuty, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną.

    Na kruchym, podpieczonym spodzie (może być ostudzony lub gorący) wyłożyć krem, wyrównać powierzchnię a następnie wyłożyć pianę z białek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut aż beza będzie z wierzchu chrupiąca i lekko zrumieniona. Wyjąć i dokładnie ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować