Tarta cytrynowa

0 (0 ocen)

  • Średni

Na niedzielne popołudnie - słodka, śnieżna pierzynka bezowa, a pod nią cytrynowy krem a to wszytko na delikatnym, kruchym spodzie...

  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 200 gramów
    - masło (w temperaturze pokojowej): 100 gramów
    - cukier: 2 łyżki
    - żółtko: 1 sztuka
    - śmietana (kremówka lub opcjonalnie mleko): 5 łyżek
    - sól: 1 szczypta

    - żółtka: 3 sztuki
    - cukier: 100 gramów
    - masło: 80 gramów
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżeczki
    - cytryny: 2 sztuki
    - woda: 0.5 szklanki

    - białka: 4 sztuki
    - cukier: 200 gramów
    - mąka ziemniaczana (opcjonalnie): 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagnieść szybko na elastyczne, gładkie ciasto i umieścić w lodówce na 30 minut. Rozwałkować i wylepić wraz z bokami naczynie na tartę o średnicy ok 28 cm. Nakłuć widelcem na całej powierzchni i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
  • 2. W garnczku umieścić żółtka, sok z cytryn, wodę, cukier i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować na gładką konsystencję ręcznym blenderem lub bardzo dobrze wymieszać. Dodać masło. Podgrzewać aż do zagotowania. Chwilę gotować aż masa zgęstnieje. Lekko przestudzić i wyłożyć na upieczony spód.
  • 3. Białka ubić. Pod koniec partiami dodawać cukier i mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć na wystudzony krem cytrynowy. Piec 20 minut w nagrzanych do 180 stopni piekarniku.
  • 4. Wystudzić lub schłodzić przed podaniem. Lekko przeze mnie zmodyfikowany przepis pochodzi z www.mojewypieki.blox.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować