Tarta cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta zagnieść szybko na elastyczne, gładkie ciasto i umieścić w lodówce na 30 minut. Rozwałkować i wylepić wraz z bokami naczynie na tartę o średnicy ok 28 cm. Nakłuć widelcem na całej powierzchni i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
2.W garnczku umieścić żółtka, sok z cytryn, wodę, cukier i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować na gładką konsystencję ręcznym blenderem lub bardzo dobrze wymieszać. Dodać masło. Podgrzewać aż do zagotowania. Chwilę gotować aż masa zgęstnieje. Lekko przestudzić i wyłożyć na upieczony spód.
3.Białka ubić. Pod koniec partiami dodawać cukier i mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć na wystudzony krem cytrynowy. Piec 20 minut w nagrzanych do 180 stopni piekarniku.
4.Wystudzić lub schłodzić przed podaniem. Lekko przeze mnie zmodyfikowany przepis pochodzi z www.mojewypieki.blox.pl
Komentarze