Tarta cytrynowa

4.5 (145 ocen)

Zaskakujące połączenie niezwykle intensywnego kwaskowego smaku cytryny oraz słodyczy. Krem jest intensywny, ale również delikatny i lekki. Na prawdę polecam.Oryginalny przepis pochodzi z książki Marka Łebkowskiego "Ciasta i desery"

Składniki:

  • Kruche ciasto:

    135g mąki
    90g masła
    45g cukru pudru
    1 łyżka śmietany

    Krem:

    2 1/2 cytryny
    5 jajek
    175g drobnego cukru
    175ml śmietanki 30%

    Dodatkowo:

    1 żółtko
    1 łyżeczka mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Tarty Kruche ciasto Desery Sok

Tarta cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180°C, foremkę do tarty o średnicy 20cm wysmarować cienko masłem.
  • 2. Ze wszystkich składników szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • 3. Po tym czasie ciasto rozwałkować na koło o średnicy o 2-3cm większej niż dno foremki. Placek przenieść do foremki, delikatnie docisnąć i wyrównać brzegi.
  • 4. Na surowym cieście umieścić papier do pieczenia, wysypać na niego fasolki lub groszki ceramiczne, które zapobiegną wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia. Podpiec przez 15 minut. Po tym czasie papier z fasolkami usunąć. Ciasto posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżeczką mleka i dalej piec do momentu kiedy będzie jasno złote, a brzegi będą lekko przyrumienione.
  • 5. Cytryny wyszorować, sparzyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok.
  • 6. Trzepaczką wymieszać jajka ze śmietaną, cukrem, skórką i sokiem z cytryny do momentu powstania jednolitej masy. NIE UBIJAĆ!
    Powstanie bardzo rzadka masa.
  • 7. Wstawić foremkę z podpieczonym spodem do piekarnika, następnie bardzo ostrożnie wlać masę cytrynową.
  • 8. Piec 55-60 minut w temperaturze 180°C aż masa się zetnie. Łatwo sprawdzić czy ciasto jest już gotowe potrząsając lekko foremką. Jeśli masa się nie rusza, oznacza to, że się ścięła. Jeśli jest inaczej, należy jeszcze piec.
  • 9. Upieczoną tartę zostawić w foremce do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Skórka z cytryny Sok z cytryny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować