Tarta cukiniowa z Toskanii

4.48 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moją pasją jest kuchnia toskańska. Prowadzę kulinarnego bloga, na którym zamieszczam przepisy z tego włoskiego regionu.

Składniki:

  • 50 dag cukinii
    5 dag masła
    12 dag cukru
    3 jajka
    16 dag mąki
    cukier waniliowy
    120 ml mleka
    sól
    łyżka oliwy do posmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.48 (149 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta cukiniowa z toskanii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzewamy. Masło roztapiamy i nieco schładzamy. Cukinię myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym i kroimy w cienkie plastry.
  • 2. Mąkę przesiewamy. Wbijamy jajka, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Miksujemy. Mieszając, stopniowo wlewamy masło i mleko. Lekko solimy.
    Dodajemy cukinię i delikatnie mieszamy.
  • 3. Tortownicę lub okrągłe naczynie żaroodporne (śr. 26-28 cm) smarujemy oliwą. Wlewamy ciasto. Pieczemy ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować