Cukinia jest pyszna i dostępna przez większą część roku. Dzięki temu powyższą tarte możemy często przygotować. Osobiście często ją robię - gdy mam mniej czasu to z gotowego ciasta francuskiego, a gdy więcej przygotowujemy ciasto kruche.
Składniki:
Składniki:
• 1 opakowanie ciast francuskiego,
• 2 małe cukinie,
• 1 pojedynczy filet z kurczak (duży),
• ok 8-10 pomidorków koktajlowych,
• kilka czarnych oliwek,
• 3-4 świeże gałązki rozmarynu,
• 1 duże jajko,
• 1 łyżka gęstej śmietany,
• około 8 dag sera żółtego,
• świeżo mielona sól morska,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• przyprawa do kurczaka,
• olej rzepakowy do smażenia,
• natka pietruszki do posypania,
• białko do posmarowania ciasta.
Tarta cukiniowa na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Tak przygotowanego oprószamy przyprawami, a następnie przysmażamy do miękkości na oleju.
2.Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w około 0,5 cm plasterki. Gotowe oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą. W dalszej kolejności cukinię obsmażamy na oleju, by delikatnie zmiękła. Gotową lekko studzimy.
3.Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starty łączymy z jajkiem i śmietaną.
Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą radełka odcinamy z każdego boku ciasta pas o szerokości ok 1 cm. Brzegi ciasta smarujemy białkiem. Przyklejamy do nich odcięte paski, które także smarujemy. W ten sposób otrzymamy w trakcie pieczenia wyższe, chrupiące boki.
Na środek ciasta równomiernie wykładamy mieszaninę serową.
4.Na serze układamy koło siebie plasterki cukinii.
5.Na wierzch wykładamy pozostałe składniki: przysmażony filet, przekrojone na połowę oliwki i pomidorki. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem i posypujemy igiełkami rozmarynu.
Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy ją około 25 minut. Gdy brzegi ciasta urosną zmniejszamy temperaturę do 180°C.
Komentarze