Tarta cukiniowa na cieście francuskim

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Cukinia jest pyszna i dostępna przez większą część roku. Dzięki temu powyższą tarte możemy często przygotować. Osobiście często ją robię - gdy mam mniej czasu to z gotowego ciasta francuskiego, a gdy więcej przygotowujemy ciasto kruche.

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 opakowanie ciast francuskiego,
    • 2 małe cukinie,
    • 1 pojedynczy filet z kurczak (duży),
    • ok 8-10 pomidorków koktajlowych,
    • kilka czarnych oliwek,
    • 3-4 świeże gałązki rozmarynu,
    • 1 duże jajko,
    • 1 łyżka gęstej śmietany,
    • około 8 dag sera żółtego,
    • świeżo mielona sól morska,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • przyprawa do kurczaka,
    • olej rzepakowy do smażenia,
    • natka pietruszki do posypania,
    • białko do posmarowania ciasta.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta cukiniowa na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażenie mięsa 1. Filet myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Tak przygotowanego oprószamy przyprawami, a następnie przysmażamy do miękkości na oleju.
  • obsmażanie cukini 2. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w około 0,5 cm plasterki. Gotowe oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą. W dalszej kolejności cukinię obsmażamy na oleju, by delikatnie zmiękła. Gotową lekko studzimy.
  • wyłożenie masy serowej 3. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starty łączymy z jajkiem i śmietaną.
    Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą radełka odcinamy z każdego boku ciasta pas o szerokości ok 1 cm. Brzegi ciasta smarujemy białkiem. Przyklejamy do nich odcięte paski, które także smarujemy. W ten sposób otrzymamy w trakcie pieczenia wyższe, chrupiące boki.
    Na środek ciasta równomiernie wykładamy mieszaninę serową.
  • wyłożenie cukinii 4. Na serze układamy koło siebie plasterki cukinii.
  • przed pieczeniem 5. Na wierzch wykładamy pozostałe składniki: przysmażony filet, przekrojone na połowę oliwki i pomidorki. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem i posypujemy igiełkami rozmarynu.
    Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy ją około 25 minut. Gdy brzegi ciasta urosną zmniejszamy temperaturę do 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Cukinia Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować