Tarta creme brulee

4.47 (159 ocen)

  • 30 min

Pyszna, leciutka tarta ze słodziutkim nadzieniem :)

  • 30 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    * 250 g mąki
    * 150 g schłodzonego masła
    * 1 łyżeczka soli
    * 1 jajko

    Nadzienie:
    * 5 żółtek
    * 75 g cukru pudru
    * łyżka aromatu waniliowego
    * 400 ml śmietany kremówki (36%)
    * 100 ml mleka

    Dodatkowo:
    2 łyżki brązowego cukru
Wystaw ocenę:

4.47 (159 ocen)

Tarta creme brulee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    * Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone drobno w masło, sól i jajko.
    * Zagnieść ciasto szybko łącząc składniki, aż będzie gładkie.
    * Ciasto podzielić na dwie części**, zawinąć w filie spożywczą i schłodzić w lodówce
    * Ciasto wyjąć z lodówki i włożyć miedzy dwa kawałki papieru do pieczenia. Rozwałkować i przenieść do formy na tartę lub tortownicy wyłożonej papierem.
    * Spód podziurkować widelcem, położyć papier pergaminowy i obciążyć (można użyć specjalnych kulek ceramicznych, grochu, czy nawet monet)
    * Formę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Po tym czasie wyjąc papier z obciążeniem i piec jeszcze przez kolejne 10-15 minut aż ciasto zrobi się lekko rumiane. Wystudzić.


    ** druga część ciasta można też zamrozić (do 3 m-cy) ja wykorzystałam je na drugi dzień do innej tarty, więc pozostało w lodówce :)


    NADZIENIE:
    * Żółtka utrzeć z cukrem puszystą masę.
    * Do garnka wlać mleko, kremówkę i aromat waniliowy.
    * Doprowadzić do wrzenia często mieszając.
    * Gorącą masę doda do wcześniej przygotowanych żółtek i zmiksować. Wystudzić.

    * Przestudzony krem wylać na podpieczony spód tarty.
    * Piec 45-60 minut aż masa zacznie brązowieć.
    * Wyjąć z piekarnika, wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.
    *Brązowy cukier rozdrobnić w młynku.
    * Po wyjęciu z lodówki wierzch tarty osuszyć papierowym ręczniczkiem i posypać równomiernie cukrem.
    * Formę wstawić do piekarnika na ok.10 minut by roztopił się cukier.
    * Po wyjęciu przestudzić

    Smacznego :)

Porady

Tarte obciąża się, żeby spód się nie podnosił podczas pieczenia. Spód tarty powinien być dobrze wystudzony, by ciasto nie było zbyt wilgotne. Do nadzienia najlepiej nadaje się świeża laska wanilii, ja nie miałam akurat, więc trzeba było sobie inaczej poradzić :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować