Tarta cebulowa

0 (0 ocen)

  • 10 min

Proste, zaskakujące danie. Smakuje nawet tym, którzy nie lubią cebuli!

  • 10 min

Składniki:

  • - 250 g mąki
    - 150 g masła
    - szczypta soli i proszku do pieczenia
    - 1/2 szklanki zimnej wody
    Farsz:
    - 4 duże cebule
    - 2 łyżki masła
    - 1,5 szklanki mleka
    - 3 żółtka
    - 3 łyżeczki mąki
    - 1 łyżeczka curry
    - pieprz, sól
    - natka pietruszki

Tarta cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta cebulowa 1. - Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odstawić do lodówki.
    - Cebulę obrać, pokroić na grubsze plastry i udusić na maśle nie rumieniąc.
    - Gdy cebula już będzie szklista, posypać mąką i wymieszać dokładnie aby nie było grudek.
  • 2. - Powoli wlewać zimne mleko, mieszać i gotować aż powstanie gęsty sos.
    - Patelnię odstawić na bok, wbić dwa żółtka, przyprawy i wymieszać.
    - Formę na tartę posmarować masłem, rozwałkować ciasto i wyłożyć nim tortownicę.
  • 3. - Na ciasto wylać sos cebulowy, rozsmarować i polać trzecim żółtkiem na wierzchu.
    - Piec w 210 st.C przez 20 minut.
    - Gotową tartę posypać posiekaną natką pietruszki.

Porady

Podawać na ciepło, ale równie dobrze smakuje odgrzana w mikrofalówce. Przepis pochodzi ze starej gazety, niestety nie wiem z jakiej, bo miałam wycinankę wklejoną w przepisy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy