Tarta budyniowa z truskawkami

0 (0 ocen)

Naszła mnie ochota na coś słodkiego i powstało oto takie coś :)

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szkl mąki
    100 g margaryny
    0,5 szkl cukru pudru
    1 duże jajko
    1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
    0,5 łyżeczki p.d.p

    Krem:
    0,5 l mleka
    0.5 szkl cukru
    1 duży budyń śmietankowy (na 3/4 l mleka)
    po 2 łyżeczki mąki tortowej i ziemniaczanej
    1 żółtko
    100 g margaryny

    Dodatkowo:
    galaretka truskawkowa
    truskawki
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery

Tarta budyniowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: na stolnicy z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć nim formę do tarty o śr. 26 cm. Wstawić na godzinę do zamrażarki. Po tym czasie wyciągnąć, oprószyć mąką, przykryć folią aluminiową i obciążyć np. fasolą. Wstawić do piekarnika (180 stopni) piec przez 10 min, następnie zdjąć obciążenie i dopiec przez kolejne 15 min. Ostudzić.
  • 2. Krem: W 0,5 szkl mleka rozrobić budyń, obie rodzaje mąki i żółtko. Do garnka wlać 1,5 szkl mleka, wsypać cukier i zagotować. Do gotującego mleka wlać zawartość szklanki, gdy zacznie gęstnieć wrzucać po kawałku margaryny i dobrze wymieszać. (Można użyć w tym celu miksera- masa będzie gładka).
  • 3. Gorący budyń wylać na tartę. Na wierzchu poukładać truskawki, delikatnie wciskając je w masę. Pozostawić do schłodzenia.
  • 4. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl wody. Przestygnięta wylać na budyń. Brzeg obsypać wiórkami kokosowymi. Dowolnie udekorować. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować