Tarta budyniowo-porzeczkowa "W to mi graj"

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 25 min

Nie wymaga pieczenia

  • 2 godz. 25 min

Składniki:

  • Spód:
    150 g herbatników maślanych
    4-5 łyżek wiórków kokosowych
    100 g oleju kokosowego lub masła + pół łyzeczki do wysmarowania formy

    Wierzch:
    1,5 szklanki mleka sojowego
    1 czubata łyżka cukru trzcinowego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    100 g czerwonych porzeczek
    Tortownica o średnicy 20 cm
    Listki mięty lub bazylii do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta budyniowo-porzeczkowa "w to mi graj" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej (lub masło) roztopić w garnku.
  • 2. Herbatniki rozkruszyć (np. w blenderze).
  • 3. Do płynnego oleju wsypać herbatniki i wiórki kokosa i dokładnie wymieszać.
  • 4. Wysmarować tortownicę olejem.
  • 5. Gotową masę herbatnikową wyłożyć do tortownicy i wyrównać łyżką. Wstawić do lodówki.
  • 6. Przygotować budyń: W 1/2 szklanki mleka wymieszać mąkę ziemniaczaną, cukier i wanilię. Pozostałe mleko zagotować.
    Do gotującego się mleka wlać rozpuszczoną mąkę z cukrem i wanilią. Mieszać do uzyskania konsystencji budyniu.
    Przestudzić.
  • 7. Porzeczki opłukać, osuszyć i oderwać z łodyżek.
  • 8. Wyjąć z lodówki masę herbatnikową i rozprowadzić na niej równomiernie wystudzoną masę budyniową.
  • 9. Na masie budyniowej ułożyć porzeczki.
  • 10. Wstawić do lodówki na około 2 godziny. Udekorować bazylią lub miętą.
  • 11. A potem zaprosić przyjaciół na pyszny podwieczorek :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować