Tarta botwinkowa

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Rewelacyjne ciasto, niezwykle kruche i pyszne- polecam

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO:
    - mąka tortowa: 250 gramów
    - masło: 150 gramów
    - śmietana kwaśna: 2 łyżki
    - żółtka: 2 sztuki
    - sól: 1 łyżeczka
    FARSZ::
    - botwinka: 0.5 pęczka
    - twarożek kozi: 125 gramów
    - śmietanka 30%: 0.25 szklanki
    - jajo: 1 sztuka
    - starta mozzarella: 3 łyżki
    - starty parmezan: 2 łyżki
    - sól, pieprz (opcjonalnie do smaku): 0.25 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta botwinkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wrzuciłam do miski, wyrobiłam na kruszonkę. Jeśli ciasto się zbyt kruszy dodajemy dodatkowo łyżkę śmietany ale zaczynamy od dwóch łyżek :)
    Ciasto wyrabiam aż się ładnie połączy i będzie plastyczne, zawijam w folię spożywczą i wkładam na godzinę do lodówki. Nie dodawać w żadnym wypadku wody!
  • 2. Twarożek wymieszałam ze śmietaną, solą i pieprzem. Dodałam jajo, wymieszałam do połączenia się składników. Liście botwiny pokroiłam w paski, połączyłam część z serkiem, część odłożyłam na wierzch.
    Łodygi botwiny sparzyłam, pokroiłam na drobno i zostawiłam na wierzch.
    Ciasto wyciągnęłam z lodówki, podzieliłam na dwie części ( do tej tary użyłam tylko jednej części ciasta, drugą zamroziłam ) blat posypałam lekko mąką, ociepliłam ciasto w dłoniach, spłaszczyłam i rozwałkowałam. Przełożyłam ciasto do wyłożonej papierem blaszki zakładając boki.Wsunęłam do piekarnika rozgrzanego do 180' na 15 minut, kiedy się ciasto lekko zarumieniło, wyciągnęłam blaszkę
    i rozłożyłam równomiernie masę serową, oprószyłam dodatkowo pieprzem i posypałam sparzonymi łodygami oraz liśćmi botwiny. Posypałam startą mozzarellą i parmezanem. Wsunęłam do nagrzanego piekarnika na kolejne 20- 25 minut.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować