Tarta botwinkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki wrzuciłam do miski, wyrobiłam na kruszonkę. Jeśli ciasto się zbyt kruszy dodajemy dodatkowo łyżkę śmietany ale zaczynamy od dwóch łyżek :)
Ciasto wyrabiam aż się ładnie połączy i będzie plastyczne, zawijam w folię spożywczą i wkładam na godzinę do lodówki. Nie dodawać w żadnym wypadku wody!
2.Twarożek wymieszałam ze śmietaną, solą i pieprzem. Dodałam jajo, wymieszałam do połączenia się składników. Liście botwiny pokroiłam w paski, połączyłam część z serkiem, część odłożyłam na wierzch.
Łodygi botwiny sparzyłam, pokroiłam na drobno i zostawiłam na wierzch.
Ciasto wyciągnęłam z lodówki, podzieliłam na dwie części ( do tej tary użyłam tylko jednej części ciasta, drugą zamroziłam ) blat posypałam lekko mąką, ociepliłam ciasto w dłoniach, spłaszczyłam i rozwałkowałam. Przełożyłam ciasto do wyłożonej papierem blaszki zakładając boki.Wsunęłam do piekarnika rozgrzanego do 180' na 15 minut, kiedy się ciasto lekko zarumieniło, wyciągnęłam blaszkę
i rozłożyłam równomiernie masę serową, oprószyłam dodatkowo pieprzem i posypałam sparzonymi łodygami oraz liśćmi botwiny. Posypałam startą mozzarellą i parmezanem. Wsunęłam do nagrzanego piekarnika na kolejne 20- 25 minut.
Smacznego!
Komentarze