Tarta biszkoptowa z truskawkami

4.49 (159 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Biszkopt skropiony kilkoma kroplami wódki borówkowej, z dodatkiem świeżej bazylii, do tego puszysty krem mascarpone i soczyste truskawki, czyli smak lata uchwycony w przepysznej tarcie.

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:

    100 g masła
    100 g cukru
    100 g mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 listków świeżej bazylii
    4 jajka

    Masa:

    170 g serka mascarpone
    200 ml śmietany 30%
    350 g truskawek
    3 łyżki wódki Finlandia Cranberry
    3 łyżki wody
    kilka kropli soku z limonki
Wystaw ocenę:

4.49 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta biszkoptowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta biszkoptowa z truskawkami 1. W misce za pomocą miksera ubijamy ze sobą na puszystą masę masło i cukier. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, drobno pokrojone liście bazylii i żółtka. Miksujemy. W osobnej misce ubijamy na sztywno pianę z białek, którą przekładamy do masy i delikatnie za pomocą łyżki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem okrągłej formy na tartę o średnicy 20cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni około 25 minut. Wyciągamy i studzimy. Polewamy równomiernie wymieszaną ze sobą wódką, wodą i sokiem z limonki.
  • Tarta biszkoptowa z truskawkami 2. Śmietanę miksujemy na wysokich obrotach około 4 minuty. Dodajemy do niej serek mascarpone, mieszamy. Smarujemy ciasto, na wierzch układamy truskawki według własnego upodobania. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Serek Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować