Tarta biszkoptowa z chleba razowego i orzechów z karmelizowanymi jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna, zdrowa, delikatna, aromatyczna z dużą ilością jabłek. Zamiast mąki użyłam orzechów włoskich i suszonego razowego chleba. Wyszło wspaniale!

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    3 jajka (osobno żółtka i białka)
    45 g orzechów włoskich (bez łupiny)
    45 g suszonego chleba razowego
    20 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
    80 g cukru pudru trzcinowego
    1 łyżeczka cynamonu
    1/4 łyżeczki mielonych goździków
    skórka z 1 cytryny
    2 łyżki soku z cytryny
    JABŁKA:
    4 jabłka
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Szarlotka Tarty Desery

Tarta biszkoptowa z chleba razowego i orzechów z karmelizowanymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy i chleb zmielić w maszynce lub rozdrobnić w rozdrabniaczu. Czekoladę zetrzeć na tarce. Połączyć składniki, dodać cynamon i goździki.
  • 2. W osobnej miseczce zmiksować żółtka z cukrem pudrem trzcinowym, dodać skórkę i sok z cytryny.
  • 3. Białka ubić na sztywna pianę.
  • 4. Do żółtek dodać suche składniki i ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.
  • 5. Formę na tartę (z wgłębieniem) wysmarować masłem. Nałożyć ciasto, piec w rozgrzanym piekarniku w 175 stopniach ok 25-30 minut. Odstawić do wystudzenia, następnie wyjąć i obrócić.
  • 6. Jabłka obrać pokroić w półksiężyce. Posypać cynamonem. Na patelni rozpuścić cukier, następnie ułożyć jabłka lekko potrząsnąć patelnię i poddusić ok 4 minut.
  • 7. Tak przygotowane jabłka ułożyć na tarcie biszkoptowej, całość posypać cukrem pudrem, polać powstałym sosem z jabłek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować