Tarta banoffee

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Aksamitna, czekoladowa, z bananami i śmietanką. Pycha! Powstała z inspiracji książką "dieta albo cud", w piątkowym cyklu "Przy jedzeniu się (nie) czyta!". Szczegóły na końcu przepisu.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 200 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - masło: 120 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - zimna woda: 2 łyżeczki
    - śmietanka kremówka 30% lub 36%: 1.5 szklanki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - gorzka czekolada: 50 gramów
    - mleczna czekolada: 50 gramów
    - banany: 4 sztuki
    - śmietanka kremówka 30% lub 36%: 500 mililitrów
    - sok z cytryny: 1 sztuka
    - fix do śmietany: 1 opakowanie
    - gorzka czekolada: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Kajmak Toffi

Tarta banoffee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrób kruche ciasto. Zacznij od przesiania mąki i soli do dużej miski. Dodaj pokrojone na małe kawałki masło. Bardzo delikatnie i równomiernie wcieraj masło w mąkę, aż całość zacznie przypominać kruszonkę. Dodaj żółtko, dalej zagniataj. Jeśli ciasto będzie za suche i będzie się rozsypywać, dodawaj po odrobinie wody, dopóki nie zacznie tworzyć zwartej, elastycznej kulki. Gotowe ciasto owiń w folię i schowaj na pół godziny do lodówki.
  • 2. Po tym czasie wyciągnij, rozwałkuj na podsypanej mąka stolnicy lub blacie na średniej grubości placek. Formę wysmaruj masłem. Przełóż do niej ciasto i wylep nim dokładnie spód i brzegi formy. Podziurkuj ciasto widelcem. Przykryj tartę kawałkiem papieru do pieczenia lub pergaminu, wysyp na niego suchą fasolę (dla obciążenia, żeby w piekarniku ciasto się nie wybrzuszyło).
  • 3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz 15 minut. Po tym czasie wyciągnij, ściągnij z wierzchu pergamin i fasole, wstaw do piekarnika jeszcze na 5-10 minut. Wyciągnij, odłóż do całkowitego ostudzenia.
  • 4. Przygotuj czekoladową masę kajmakową: 1 i 1/2 szklanki kremówki wymieszaj z cukrem i gotuj na niedużym ogniu przez ok. 40 minut. Należy pamiętać o tym, żeby masę od czasu do czasu mieszać. Gdy masa zgęstnieje, zdejmij z ognia, dodaj 100 g czekolady i wymieszać aż do całkowitego jej rozpuszczenia. Masę czekoladową wyłóż na kruche ciasto, zostaw do ostygnięcia (musi być chłodna, inaczej bita śmietana na wierzchu się stopi).
  • 5. Banany obierz ze skórki, pokrój na talarki, skrop sokiem z cytryny (dobry patent - obierać po jednym bananie i plasterki moczyć kilkanaście sekund w soku). Banany poukładaj na wierzchu czekolady.
  • 6. 500 ml schłodzonej kremówki ubij na sztywno, dodając na koniec fix do śmietany. Wyłóż na banany i posyp startą gorzką czekoladą.
  • 7. Tartę zrobiłam pod wpływem inspiracji książką "Dieta albo cud". Jej recenzję i więcej przepisów na słodkości znajdziesz na moim blogu kulinarno-literackim bookmeacookie.blogspot.com
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować