Tarta alzacka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepyszna tarta robiona na cieście francuskim. Tania i łatwa w przygotowaniu.

  • 30 min

Składniki:


  • 150 g wędzonego boczku w plastrach
    2 cebule
    100 g sera lazur srebrzysty
    10 ml śmietanki 36%
    mielony kminek
    gałka muszkatołowa
    sól ,pieprz

Tarta alzacka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroiłem na cienkie , wąskie paski , usmażyłem na patelni , aż były chrupkie i rumiane.
    Obraną cebulę pokroiłem w piórka i zeszkliłem na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku.
    Śmietankę wymieszałem z przyprawami.
    Formę do tarty wylepiłem ciastem , dookoła formujemy rant , nakłuwamy ciasto widelcem.
    Rozłożyłem boczek , na nim cebulę i pokrojony w plasterki ser.
    Polałem śmietaną. Piekłem 15 minut w 230 stopniach C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy