Tarciuch z grzybami (babka ziemniaczana)

4.5 (150 ocen)

  • 30 min

Przepis z notatnika mojej babci. U mnie w domu od pokoleń potrwa ta nazywana jest tarciuchem jako że ziemniaki są ścierane na tartce. To coś w rodzaju wielkiego placka ziemniaczanego, pieczonego w piekarniku.

  • 30 min

Składniki:

  • 1,2-1,5 kg ziemniaków
    0,5 kg gotowanych ziemniaków (najlepiej poprzedniego dnia)
    30 dag grzybów suszonych (wcześniej namoczonych i ugotowanych)
    1-2 jajko
    2 łyżki mąki pszennej
    duża cebula lub dwie małe
    sól
    pieprz
    szczypta tymianku i majeranku (ewentualnie przyprawa do ziemniaków)
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Tarciuch z grzybami (babka ziemniaczana) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarciuch z grzybami 1. Ziemniaki, obrać i zetrzeć na tartce o drobnych oczkach lub utrzeć je w robocie kuchennym. Do surowej masy dodać wcześniej ugotowane i ostudzone ziemniaki (przeciśnięte przez praskę by nie było grudek). Następnie dodać resztę składników wraz z grzybami. Grzyby można pociąć na dowolną grubość.
  • Tarciuch z grzybami 2. Dużą blachę (40x26x2,5) nasmarować porządnie smalcem i przełożyć masę ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok godziny w temperaturze ok 200 stopni. Aż tarciuch nabierze złotego koloru. Pod koniec pieczenia warto posmarować wierzch smalcem, bo wtedy ładnie się zarumieni. Gotowego tarciucha,podzielić na porcje. Podawać z kwaśną śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować