Przepis z notatnika mojej babci. U mnie w domu od pokoleń potrwa ta nazywana jest tarciuchem jako że ziemniaki są ścierane na tartce. To coś w rodzaju wielkiego placka ziemniaczanego, pieczonego w piekarniku.
30 min
Składniki:
1,2-1,5 kg ziemniaków
0,5 kg gotowanych ziemniaków (najlepiej poprzedniego dnia)
30 dag grzybów suszonych (wcześniej namoczonych i ugotowanych)
1-2 jajko
2 łyżki mąki pszennej
duża cebula lub dwie małe
sól
pieprz
szczypta tymianku i majeranku (ewentualnie przyprawa do ziemniaków)
Tarciuch z grzybami (babka ziemniaczana) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, obrać i zetrzeć na tartce o drobnych oczkach lub utrzeć je w robocie kuchennym. Do surowej masy dodać wcześniej ugotowane i ostudzone ziemniaki (przeciśnięte przez praskę by nie było grudek). Następnie dodać resztę składników wraz z grzybami. Grzyby można pociąć na dowolną grubość.
2.Dużą blachę (40x26x2,5) nasmarować porządnie smalcem i przełożyć masę ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok godziny w temperaturze ok 200 stopni. Aż tarciuch nabierze złotego koloru. Pod koniec pieczenia warto posmarować wierzch smalcem, bo wtedy ładnie się zarumieni. Gotowego tarciucha,podzielić na porcje. Podawać z kwaśną śmietaną.
Komentarze