Tarciuch

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Inaczej Pleśniak

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 60 dkg.mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 jajek
    1 duża łyżka kwaśnej śmietany
    1i1/2 łyżki kakao
    25dkg.miękkiej margaryny
    1 słoiczek powideł śliwkowych (400gr)

Tarciuch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki,cukru,margaryny,proszku do pieczenia,śmietany i samych żółtek zagniatamy ciasto.
    Dzielimy ciasto na 3 równe części jedną część wykładamy na blaszkę(25cmx40cm) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą ,do drugiej części dodajemy kakao i ponownie wyrabiamy ,oraz wsadzamy na około 1 godz.do zamrażalnika i trzecią część jasną również wsadzamy na godzinę do zamrożenia.
    Powidła wykładamy na ciasto,które mamy w blaszcze,na powidła ścieramy na grubej tarce ciasto ciemne,na ciasto ciemne rozkładamy piane ubitą z 5 białek i ścieramy ciasto jasne.
    Wsadzamy do nagrzanego piekarnika 180'C i pieczemy 45min.

Porady

Blaszka 25cm x 40cm

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy