Tarator

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ten chłodnik to klasyka kuchni wegierskiej i idealne danie na upały

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ogórek wąż: 1 sztuka
    - jogurt naturalny najlepiej grecki (schłodzony): 1 litr
    - kwaśna śmietana: 0.5 szklanki
    - orzechy włoskie zmielone/starte: 100 gramów
    - oliwa lub olej: 3 łyżki
    - drobno posiekany koperek: 2 łyżki
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka

Tarator - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obranego ogórka posiekać lub utrzeć na tarce z grubymi oczkami, posolić, odstawić do lodówki na 5-10 minut. Orzechy wymieszać z olejem i jogurtem (najlepiej mikserem). Dodać śmietanę i pieprz. Wrzucić ogórka, wymieszać i w razie potrzeby posolić. Dodać koperek i wszystko wymieszać. Podawać schłodzony, przybrany orzechami i zieleniną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy