TARALLI -WŁOSKIE OBWARZANKI

4.5 (169 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Charakterystyką tych włoskich obwarzanek jest podwójny proces obróbki termicznej, stąd też ich druga nazwa biscotti (bis-cotti /podwójnie-gotowane). Bardzo długo się przechowują, wyśmienite jedzone same lub maczane w czerwonym winie. Tradycyjnie wypiekane w piecu opalanym drewnem.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    200 g oliwy z oliwk
    25 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    30 g soli
    ok.500 ml letniej wody
    nasiona kopru włoskiego (opcjonalnie) 
     
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Obwarzanki

Taralli -włoskie obwarzanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0dlgcc2 1. Wykonać rozczyn. W ¼ szklance ciepłej wody rozmieszać drożdże z cukrem i łyżką mąki Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
    Do miski z mąka dodać rozczyn, sól i dolewać wodę (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób będziesz kontrolować konsystencję).Wyrabiać przez ok. 10-15 minut. Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być gładkie i elastyczne. 
    Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 min.
  • image-1mmvgdn 2. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat lekko obsypany mąką. Odrywać kawałki ciasta i formować wałeczki.
  • image-0ihet05 3. Brać po dwa wałeczki,skręcać wokół siebie, a następnie sklejać końce.
  • image-2310xta 4. Sklejać dwa końce skręconego wcześniej ciasta tworząc kształt obwarzanki.
  • image-08hip6q 5. W dużym garnku doprowadzić do wrzenia wodę . Wrzucać po parę obwarzanek, jak tylko wypłyną na powierzchnię wody wyławiać i układać w odstępach na mokrej bawełnianej ściereczce.
  • image-21y87w7 6. Nagrzać piekarnik do 200°C. Na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia lub natluszczonej oliwą układć w odstepach obwarzanki i piec przez ok. 30 min.
    Idealnie przechowują się w szczelnie zamknietym woreczku lub pojemniku.
    Buon Appetito!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować