Tapenada po mojemu

0 (0 ocen)

  • 10 min

Uwielbiam oliwki więc to danie kuchni francuskiej mnie urzekło.Jadłam tapenade jak byłam po raz pierwszy w Tunezji a tam jak wiadomo kuchnia francuska króluje.

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki:

    80 g czarnych oliwek bez pestek
    80 g zielonych oliwek bez pestek
    2 ząbki czosnku
    3 gałązki natki pietruszki
    2-3 łyżki oliwy z oliwek
    1/2 łyżeczki octu balsamico
    sól
    pieprz
    1 mała ostra papryczka

Tapenada po mojemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Robimy tapenade 1. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na pastę.
    Można dodać więcej oliwy jeśli pasta jest za sucha.
    Zajadamy z pieczywem lub jak kto lubi.

Porady

Pastę można przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku przez dwa tygodnie .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy