Faszerowana cukinia z tuńczykiem. Fantastyczna. Polecam.
1 godz. 30 min
Składniki:
3 średniej wielkości cukinii
1 mały przecier pomidorowy
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
5 ugotowanych na twardo jaj
150 gr żółtego sera
Oliwa z oliwek do smażenia
Przyprawy do smaku:
Czosnek w płatkach, sól, pieprz, wegeta, ostra papryka mielona
Tango tuńczyka z cukinią. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie umyć, osuszyć i odciąć końcówki. Przeciąć na dwie równe części i wydrążyć środek za pomocą łyżeczki (środek odłożyć do miski) i każdą z nich posmarować przecierem pomidorowym.
2.Na patelni rozgrzać trochę oliwy z oliwek i przysmażyć do miękkości miąższ cukinii. Przyprawić według gustu solą, pieprzem i wegetą.
3.Pod koniec smażenia dodać tuńczyk i wymieszać.
4.Jajka obrać ze skorupek i wraz ze żółtym serem pokroić w drobną kostkę. Dodać przysmażony środek cukinii z tuńczykiem.
5.Wymieszać ze sobą, przyprawić według upodobań i jeszcze raz wymieszać.
6.Tak przygotowanym farszem napełnić połówki cukinii. Włożyć do naczynia żaroodpornego z przykrywką i piec w temperaturze 200 stC ok. 50 minut. Podawać z ziemniakami, sałatką i kefirem.
Porady
Aby farsz miał jeszcze bardziej wyrazisty smak, można dodać do niego łyżkę musztardy, bądź tartego chrzanu.
Komentarze