Talerz obfitości

0 (0 ocen)

Zdrowa, kolorowa, niskokaloryczna, po prostu pyszna sałatka z dynią, żurawiną, czarnym sezamem i migdałami.

Składniki:

  • Składniki:
    • połowa dużej dyni
    • główka ulubionej sałaty- ja wybrałam postrzępioną, gdyż ładnie się prezentuje na talerzu
    • 100 g suszonej żurawiny
    • garść podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych
    • garść podprażonego na suchej patelni czarnego sezamu
    • 150 g fety
    • garść koperku
    • sól
    • olej rzepakowy
    • pieprz
    Na dressing:
    • 3 łyżki octu balsamicznego
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 0,5 łyżeczki pieprzu
    • łyżka musztardy indiańskiej (z pomidorami)
    • 6-7 łyżek oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne

Talerz obfitości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dobrze umytą dynie rozcinamy na mniejsze kawałki i układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy ją delikatnie olejem, solimy. Pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, termoobieg ok. godziny.
    Przygotowujemy dressing- do octu balsamicznego dodajemy sól i pieprz, dobrze mieszamy. Dodajemy łyżkę musztardy i łączymy ją z octem za pomocą małej rózgi. Dodajemy stopniowo olej.
    Upieczoną dynię kroimy w zgrabną kostkę. Sałatę układamy dekoracyjnie na dużym talerzu. Wykładamy na nią dynie oraz pokrojoną w zbliżoną do dyni kostkę - fetę. Rozsypujemy po całości 100 g suszonej żurawiny. Przed samym podaniem wykańczamy sałatkę dressingiem, posypujemy migdałami, sezamem i drobno posiekanym koperkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarny sezam Dynia Feta Sałata Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować