Tajin kefta - kuchnia arabska

5 (140 ocen)

  • Średni

Przepis przywieziony został z Maroka, a gotować te pyszne danie nauczył mnie mąż. Teraz rodzina w Polsce może poczuć się jak na wakacjach. Nie ma nic wspanialszego, niż wspólny posiłek.

  • Średni

Składniki:

  • - pomidory: 3 sztuki
    - mięso mielone indycze: 450 gramów
    - jajka surowe: 3 sztuki
    - oliwki zielone: 25 sztuk
    - cebula: 2 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz czarny mielony: 1 szczypta
    - imbir mielony: 1 szczypta
    - pietruszka zielona: 1 szczypta
    - czosnek mielony: 1 szczypta
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - oregano: 1 szczypta
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - papryka mielona słodka: 1 szczypta
    - chili: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Tajin kefta - kuchnia arabska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy sos pomidorowy. Na tarce trzemy 2 pomidory. Dodajemy przyprawy - sól, pierprz, oregano, paprykę mieloną, czosnek, liść laurowy, chili, oliwę z oliwek. Gotujemy około 10 minut na średnim ogniu.
  • 2. Przygotowujemy mięso - keftę. Do mięsa mielonego indyczego dodajemy przyprawy - sól, pieprz, papryke, zieloną pietruszkę. Mieszamy wszystko, a następnie formujemy małe kulki.
  • 3. Gotowe kulki mięsne dodajemy do sosu pomidorowego. Następnie nakładamy na to pokrojoną w cienkie paski cebulę. Gotujemy na średnim ogniu.
  • 4. Gdy mięso będzie gotowe dodajemy zmieszane 3 jajka.
  • 5. Kiedy jajka się ugotują kładziemy na górę pokrojony w plasterki pomidor. Dodajemy oliwki oraz przyprawy - imbir, pieprz, sól. Zostawiamy na parę minut i danie gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować