Przepis przywieziony został z Maroka, a gotować te pyszne danie nauczył mnie mąż. Teraz rodzina w Polsce może poczuć się jak na wakacjach. Nie ma nic wspanialszego, niż wspólny posiłek.
Tajin kefta - kuchnia arabska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy sos pomidorowy. Na tarce trzemy 2 pomidory. Dodajemy przyprawy - sól, pierprz, oregano, paprykę mieloną, czosnek, liść laurowy, chili, oliwę z oliwek. Gotujemy około 10 minut na średnim ogniu.
2.Przygotowujemy mięso - keftę. Do mięsa mielonego indyczego dodajemy przyprawy - sól, pieprz, papryke, zieloną pietruszkę. Mieszamy wszystko, a następnie formujemy małe kulki.
3.Gotowe kulki mięsne dodajemy do sosu pomidorowego. Następnie nakładamy na to pokrojoną w cienkie paski cebulę. Gotujemy na średnim ogniu.
4.Gdy mięso będzie gotowe dodajemy zmieszane 3 jajka.
5.Kiedy jajka się ugotują kładziemy na górę pokrojony w plasterki pomidor. Dodajemy oliwki oraz przyprawy - imbir, pieprz, sól. Zostawiamy na parę minut i danie gotowe.
Komentarze