Ciasto z brzoskwiniowymi różami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ciasto może wygląda na pracochłonne jednak jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30-40 minut.

  • 40 min

Składniki:

  • około 16 biszkoptów Savoiardi
    500 g serka mascarpone
    cukier puder
    sok z cytryny
    pół szklanki zaparzonej czarnej herbaty
    50 ml alkoholu, ja dodałam wina marsala

    4 duże brzoskwinie lub nektarynki

    mięta do przybrania

Ciasto z brzoskwiniowymi różami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • spód formy wykładamy biszkoptami 1. Formę na tartę o średnicy 28 cm wykładamy biszkoptami.
  • 2. Do herbaty dolewamy alkohol. Nasączamy biszkopty.
  • 3. Do serka mascarpone wciskamy sok z cytryny. Ja dodałam z połowy cytryny, ale doprawiamy do smaku. Serek słodzimy cukrem pudrem. Mieszamy łyżką.
  • 4. Serek wykładamy na nasączone ciastka. W miarę równomiernie rozsmarowujemy.
  • 5. Brzoskwinie kroimy na pół. Wyjmujemy pestkę i kroimy na cieniutkie plasterki, Na wierzchu ciasta układamy plasterki brzoskwini nadając im kształt różyczek. Deser najlepiej odstawić do lodówki na 2 - 3 godziny. Przed podaniem przybieramy świeżą miętą.

Porady

Owoce powinny być twarde, do dekoracji nie nadają się bardzo dojrzałe owoce. Jeśli chcemy by owoce się ładnie błyszczały możemy posmarować je rozpuszczoną galaretką o smaku brzoskwiniowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy