Doskonała propozycja podania makaronu, dla wielbicieli szpinaku
Składniki:
250 gr makaronu tagliatelle Nonna Mia
150 gr świeżego szpinaku baby Vital
200 ml śmietanki 30 %
40 gr startego parmezanu Formaggio da Pasta
5 szt suszonych pomidorów w oleju
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
sól
pieprz
bazylia suszona lub świeża
Tagliatelle ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Szpinak myjemy i osuszamy na sitku.
Na patelnię wkładamy masło i oliwę , przesmażamy , dodajemy zmiażdżony czosnek , chwilę przesmażamy. Następnie dodajemy szpinak i razem dusimy , na końcu dodajemy pokrojone na cząstki połówki suszonych pomidorów. Wlewamy śmietanę i połowę sera parmezan, mieszamy i chwilę gotujemy. Sos powinien być gęsty.
Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią świeżą lub suszoną.
Sos mieszamy z makaronem, posypujemy resztą parmezanu i podajemy.
Komentarze