Tagliatelle ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Doskonała propozycja podania makaronu, dla wielbicieli szpinaku

Składniki:

  • 250 gr makaronu tagliatelle Nonna Mia
    150 gr świeżego szpinaku baby Vital
    200 ml śmietanki 30 %
    40 gr startego parmezanu Formaggio da Pasta
    5 szt suszonych pomidorów w oleju
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    1 łyżka oliwy
    sól
    pieprz
    bazylia suszona lub świeża

Tagliatelle ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
    Szpinak myjemy i osuszamy na sitku.
    Na patelnię wkładamy masło i oliwę , przesmażamy , dodajemy zmiażdżony czosnek , chwilę przesmażamy. Następnie dodajemy szpinak i razem dusimy , na końcu dodajemy pokrojone na cząstki połówki suszonych pomidorów. Wlewamy śmietanę i połowę sera parmezan, mieszamy i chwilę gotujemy. Sos powinien być gęsty.
    Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią świeżą lub suszoną.
    Sos mieszamy z makaronem, posypujemy resztą parmezanu i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy