Tagliatelle zapiekany z żółtkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczna zapiekanka makaronowa z piersi kurczaka i winnym sosem.

  • 30 min

Składniki:

  • 500g makaronu tagliatelle
    2 piersi z kurczaka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
    1 łyżka soku z cytryny
    1 szklanka białego wytrawnego wina
    1 szklanka śmietany 18%
    2 żółtka
    3 łyżki startego parmezanu
    sól
    pieprz
    2 łyżki oliwy
    łyżka masła

Tagliatelle zapiekany z żółtkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi pokroić na cienkie paski, wymieszać z skórką i sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Odstwaić do lodówki na 1/2h.
  • 2. Przygotować sos. Łyżkę oliwy mocno rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę. Następnie dodać piersi i usmażyć. Podlać winem. Gdy płyn wyparuje zaciągnąć śmietaną.
  • 3. Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Ugotowany makaron wymieszać z łyżką masła i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na górę wylać sos, polać skłóconymi żółtkami i posypać parmezanem.
  • 4. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Komentarze

Podobne przepisy