Tagliatelle z sosem pomidorowo-śmietanowym (Wenecja)

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smak wakacji przywieziony z Wenecji. Wszystkie narody podziwiają bogactwo włoskiej kuchni. Polacy ja kochają. Częścią tego bogactwa są makarony, które przygotowuje się niezwykle szybko.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron tagliatelle ((wstążki) szpinakowe - gniazda): 18 sztuk
    - pomidory w puszce: 1 puszka
    - ser mascarpone: 200 gramów
    - parmezan: 50 gramów
    - szynka/plastry: 8 plastrów
    - czosnek: 2 ząbki
    - zioła prowanslaskie, oregano: 2 łyżki
    - cukier: 1 szczypta
    - sól: 2 szczypty
    - oliwa z oliwek extra vergine: 3 łyżki
    - bazylia listki: 4 łyżki
    - oliwki zielone z papryką: 24 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tagliatelle z sosem pomidorowo-śmietanowym (wenecja) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie ( 6 minut ).
  • 2. Na patelni rozgrzać oliwę. Lekko przesmażyć na niej przeciśnięty przez praskę czosnek.Wrzucić pomidory, pokrojoną w paski szynkę,dusić 10 minut (na małym ogniu).Wsypać zioła prowansalskie i oregano, cukier, szczyptę soli.Wymieszać.Pod koniec dodać ser włoski ser śmietanowo-serowy mascarpone,wymieszać.Zdjąć z ognia.Pomidorowo-śmietanowym sosem polać makaron, posypać tartym parmezanem,listkami bazylii i oliwkami.Danie podawać gorące, najlepiej z kieliszkiem doskonałego włoskiego wina.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować