Smak wakacji przywieziony z Wenecji. Wszystkie narody podziwiają bogactwo włoskiej kuchni. Polacy ja kochają. Częścią tego bogactwa są makarony, które przygotowuje się niezwykle szybko.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- makaron tagliatelle ((wstążki) szpinakowe - gniazda): 18 sztuk
- pomidory w puszce: 1 puszka
- ser mascarpone: 200 gramów
- parmezan: 50 gramów
- szynka/plastry: 8 plastrów
- czosnek: 2 ząbki
- zioła prowanslaskie, oregano: 2 łyżki
- cukier: 1 szczypta
- sól: 2 szczypty
- oliwa z oliwek extra vergine: 3 łyżki
- bazylia listki: 4 łyżki
- oliwki zielone z papryką: 24 sztuk
Tagliatelle z sosem pomidorowo-śmietanowym (wenecja) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w osolonej wodzie ( 6 minut ).
2.Na patelni rozgrzać oliwę. Lekko przesmażyć na niej przeciśnięty przez praskę czosnek.Wrzucić pomidory, pokrojoną w paski szynkę,dusić 10 minut (na małym ogniu).Wsypać zioła prowansalskie i oregano, cukier, szczyptę soli.Wymieszać.Pod koniec dodać ser włoski ser śmietanowo-serowy mascarpone,wymieszać.Zdjąć z ognia.Pomidorowo-śmietanowym sosem polać makaron, posypać tartym parmezanem,listkami bazylii i oliwkami.Danie podawać gorące, najlepiej z kieliszkiem doskonałego włoskiego wina.
Komentarze