Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym

4.5 (150 ocen)

  • 15 min

Smakuje dzieciom i dorosłym

  • 15 min

Składniki:

  • Tagliatelle dla 3 osób
    5 różyczek brokuła
    200 ml gęstej śmietany 18%
    2 czubate łyżki gorgonzoli pokrojonej w kostkę
    2 czubate łyżki parmezanu startego na wiórki
    2 duże ząbki czosnku
    1 łyżka oliwy
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w mocno osolonej wodzie, nie przelewać zimną wodą, pozostawić 1/2 filiżanki wody z gotowania makaronu.
    Rozgrzać oliwę i dodać czosnek. Kiedy czosnek zacznie intensywnie pachnieć, ale nie będzie jeszcze przyrumieniony, dodać śmietanę.
    Gdy sos mocno się podgrzeje, dodać brokuły (ugotowane al dente) starte na tarce o grubych oczkach.
    Dodać gorgonzolę, parmezan i pieprz - mieszać do rozpuszczenia serów.
    Ugotowany makaron dodać do sosu, dokładnie wymieszać. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dolać trochę wody z gotowania makaronu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować