Tagliatelle z łososiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotuję dla 5-osobowejrodziny. Mąż i córki:2-letnia Amelka i 4-letnia Natalka lubią jeść wszystko, byle byto było z makaronem.

Składniki:

  • ● 30 dag makaronu tagliatelle
    ● 20 dag sałatkowego łososia wędzonego
    ● 200 g śmietany 30-proc.
    ● sok z 1/2 cytryny
    ● pieprz
    ● 5 dag parmezanu
    ● łyżka oleju

Tagliatelle z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ugotowany makaron 1. Makaron gotujemy we wrzącej
    osolonej wodzie al dente
    (możemy do wody wlać łyżkę
    oliwy). Cytrynę dokładnie myjemy,
    osuszamy i wyciskamy
    sok. Parmezan ścieramy na tarce
    o drobnych oczkach.
  • łosoś 2. Łososia smażymy na oleju
    na małym ogniu, skrapiamy
    sokiem z cytryny.
  • łosoś w śmietanie 3. Rybę zalewamy śmietaną.
    Dusimy na małym ogniu, aż
    sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku pieprzem. Makaron
    wykładamy na talerze, polewamy
    sosem i posypujemy startym
    parmezanem.

Porady

Parmezan można wymieszać ze śmietaną przed dodaniem do potrawy. Sos będzie wówczas smaczniejszy. Możemy go też doprawić startą skórką cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2010

Komentarze

Podobne przepisy