Tagliatelle z cukinii z tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Makaron z cukinii? Dlaczego nie. Ciekawa propozycja na letni obiad, lub kolacje.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cukinia średniej wielkości: 2 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - pomidor: 2 sztuki
    - tunczyk w puszce w sosie własnym: 1 puszka
    - tłuszcz do smażenia (u mnie masło klarowane): 2 łyżki
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz: 2 szczypty

Tagliatelle z cukinii z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie płuczemy, osuszamy.
  • 2. Dużym i ostrym nożem przecinamy cukinie wzdłuż.
  • 3. Skrobaczką do warzyw wycinam długie paski z cukinii, a la makaron tagliatelle.
  • 4. Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę.
  • 5. Cebule podsmażamy na rozgrzanym maśle, gdy się zeszkli dodajemy cukinie.
  • 6. Dusimy 5-6 minut pod przykryciem.
  • 7. Tuńczyka odcedzamy z płynu, rozdrabniamy widelcem.
  • 8. Pomidory przecinamy na połowę, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.
  • 9. Cukinie wraz z cebulą przekładamy na talerze, dodajemy tuńczyka,pomidora i przyprawiamy do smaku w/g uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy