Lekkie i pożywne danie wegetariańskie. Idealne na upały i nie tylko.Uwielbiam makaron z warzywami, do tego tofu. Staram się wykorzystywać jak najwięcej warzyw świeżych, sezonowych
40 min
Składniki:
250 g makaronu gniazda wstążki z pięciu zbóż
1 gałązka pomidorków koktajlowych
250 g szpinaku baby
2 cukinie małe
2 marchewki
1 tofu naturalne
olej rzepakowy
sól
pieprz
przyprawa ognista
przyprawa do kurczaka
1 ząbek czosnku
Tagliatelle z cukinią i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie i odcedzam. Cukinię kroję w plastry cienkie, z połowy robię spaghetti cukiniowe czyli kroję w cienkie paski. Przesmażam cukinię na patelni na oleju. Solę i pieprzę.
2.Marchewkę obieram, i kroje w cienkie paski. Gotuję aldente w osolonej wodzie. Można ugotować marchewkę razem z makaronem. Szpinak wrzucam na rozgrzany olej i dosłownie kilka sekund go przesmażam, sole, pieprzę, dodaję czosnek sprasowany. Do szpinaku przekładam marchewkę z makaronem, cukinię wstążki, doprawiam ognistą przyprawą.
3. Tofu posypuję solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i grilluję na patelni grillowej razem z pomidorkami. Następnie kroje tofu w kostkę i dodaję do makaronu. Z kawałka marchewki zrobiłam gwiazdki.
Komentarze