Tagliatelle z brukselką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Makaron jak zwykle daje się połączyć z różnymi dodatkami. Z brukselką też smakuje wybornie.

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g tagliatelle
    150 g brukselki
    100 g boczku wędzonego
    1 cebula
    1 łyżeczka smalcu
    125 ml bulionu warzywnego
    sól
    125 ml śmietany
    pieprz biały
    gałka muszkatołowa

Tagliatelle z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tagliatelle z brukselką 1. Makaron ugotowałem w osolonej wodzie, odcedziłem i dokładnie odsączyłem.
    Brukselkę oczyściłem, opłukałem, i pokroiłem w ćwiartki. Boczek pokroiłem w cienkie paski. Cebulę po obraniu pokroiłem w piórka.
    Boczek zrumieniłem na roztopionym smalcu. Na tym samym tłuszczu zeszkliłem cebulę, dodałem brukselkę i krótko smażyłem. Wlałem bulion i śmietanę, kapustę gotowałem na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Doprawiłem solą, pieprzem i gałką. Makaron dodałem do brukselki, podgrzałem, wyłożyłem na talerze, podałem z boczkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy