Tagliatelle z bakłażanem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Czasami nie mamy ochoty na długie i wnikliwe studiowanie przepisów kulinarnych, pragniemy wymyślić i zjeść coś na szybko, choć nadal smacznie. Wyjmujemy wtedy wszystko z lodówki i...

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - średniej wielkości bakłażan: 1 sztuka
    - makaron tagliatelle: 300 gramów
    - śmietana 18%: 250 mililitrów
    - gorgonzola: 100 gramów
    - tarty parmezan: 40 gramów
    - czosnek: 1 ząbek
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Tagliatelle

Tagliatelle z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Pokrojone na centymetrowe plastry bakłażana układamy na ściereczce. posypujemy solą i odstawiamy na 15 min. Dzięki temu pozbywamy się aromatu goryczki. Jeśli nasze warzywo jest stosunkowo młode, zabieg ten nie jest konieczny.
  • 2. W głębszym naczyniu mieszamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku z kilkoma łyżkami oliwy. Papierowym ręcznikiem osuszamy plastry bakłażana, przez chwilę zanurzamy je w czosnkowej oliwie i umieszczamy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Grillujemy przez ok. 10 min, po 5 na każdą ze stron. Gotowe warzywa odkładamy na bok, będą nam potrzebne dopiero pod koniec.
  • 3. W międzyczasie w dużej ilości osolonej wody gotujemy makaron.
  • 4. Na delikatnie zwilżonej oliwą patelni umieszczamy śmietanę oraz rozdrobnioną gorgonzolę, czekając aż sos się wyklaruje - co chwilę mieszamy. Gdy śmietana i ser się połączą, a sos zgęstnieje, dodajemy 3/4 parmezanu, mieszamy przez chwilę, po czym dodajemy plastry bakłażana. W razie konieczności, dodajemy szczyptę soli i delikatnie łączymy sos z makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować