Czasami nie mamy ochoty na długie i wnikliwe studiowanie przepisów kulinarnych, pragniemy wymyślić i zjeść coś na szybko, choć nadal smacznie. Wyjmujemy wtedy wszystko z lodówki i...
Tagliatelle z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przepis jest bardzo prosty i szybki. Pokrojone na centymetrowe plastry bakłażana układamy na ściereczce. posypujemy solą i odstawiamy na 15 min. Dzięki temu pozbywamy się aromatu goryczki. Jeśli nasze warzywo jest stosunkowo młode, zabieg ten nie jest konieczny.
2.W głębszym naczyniu mieszamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku z kilkoma łyżkami oliwy. Papierowym ręcznikiem osuszamy plastry bakłażana, przez chwilę zanurzamy je w czosnkowej oliwie i umieszczamy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Grillujemy przez ok. 10 min, po 5 na każdą ze stron. Gotowe warzywa odkładamy na bok, będą nam potrzebne dopiero pod koniec.
3.W międzyczasie w dużej ilości osolonej wody gotujemy makaron.
4.Na delikatnie zwilżonej oliwą patelni umieszczamy śmietanę oraz rozdrobnioną gorgonzolę, czekając aż sos się wyklaruje - co chwilę mieszamy. Gdy śmietana i ser się połączą, a sos zgęstnieje, dodajemy 3/4 parmezanu, mieszamy przez chwilę, po czym dodajemy plastry bakłażana. W razie konieczności, dodajemy szczyptę soli i delikatnie łączymy sos z makaronem.
Komentarze