Taglaitelle w sosie carbonara

0 (0 ocen)

  • 20 min

Dla wielbicieli makaronu i sosu śmietanowego

  • 20 min

Składniki:

  • 250 gr makaronu tagliatelle
    2 łyżki oliwy
    2 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    4 plastry wędzonego boczku
    200 ml śmietany 12%
    sól
    pieprz
    2 łyżki startego parmezanu
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Taglaitelle w sosie carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekane ząbki czosnku i posiekaną cebulę na średnim ogniu aż cebula się zeszkli. Wkładamy pokrojony w kostkę boczek i smażymy ,aż wytopi się tłuszcz. Wlewamy śmietanę, zmniejszamy ogień i podgrzewamy 1 minutę.
    Doprawiamy solą i pieprzem i zdejmujemy z ognia, cały czas mieszając wsypujemy parmezan.
    Dodajemy odcedzony makaron i mieszamy , aby sos okleił makron.
    Przekładamy do talerza i posypujemy natka pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy