z dodatkiem kminku, cynamonu, kolendry i szafranu w połączeniu z ciecierzycą i pomidorami. Tagin to marokańskie gliniane naczynie do przygotowywania tej potrawy. W tej wersji dusimy ją tradycyjnie...
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
- udka z kurczaka: 4 sztuki
- cebula: 1 sztuka
- czosnek: 2 ząbki
- kolendra: 1 łyżeczka
- cynamon: 0.5 łyżeczki
- kmin rzymski: 1 łyżeczka
- szafran: 1 szczypta
- suszone morele: 150 gramów
- rodzynki: 2 łyżki
- pomidory (z puszki bądź świeżych): 200 gramów
- ciecierzyca (z puszki bądź do ugotowania): 400 gramów
- migdały płatki: 4 łyżki
- sól i pieprz (do smaku): 1 łyżeczka
- kolendra (lub natka pietruszki): 1 pęczek
Tagin z kurczaka w morelowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzyca. Jeśli masz ją w postaci suchej, do gotowania, zagotuj wodę w garnku i gotuj ciecierzycę do miękkości.
2.Rozgrzej olej lub oliwę w dużej patelni lub rondlu i podrumień udka z każdej strony. Odłóż na talerz. Cebulę i czosnek pokrój drobno i podsmaż na tej samej patelni. Po chwili dodaj przyprawy - cynamon, kolendrę, kmin rzymski i smażyć jeszcze minutę.
3.Przełożyć udka z powrotem. Dodaj szafran, połowę moreli, rodzynki i pomidory. Raczej nie podlewaj wodą, chyba, że to konieczne. Duś około 40 minut.
4.Gdy udka będą gotowe, dodaj do nich odsączoną ciecierzycę i resztę moreli pokrojonych na połówki. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj razem 10 minut.
5.Kolendrę lub pietruszkę posiekaj. Migdały upraż na suchej patelni. Tagin wyłóż na talerze i posyp pietruszką i migdałami.
Komentarze