Tagin z kurczaka w morelowym sosie

4.5 (174 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

z dodatkiem kminku, cynamonu, kolendry i szafranu w połączeniu z ciecierzycą i pomidorami. Tagin to marokańskie gliniane naczynie do przygotowywania tej potrawy. W tej wersji dusimy ją tradycyjnie...

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - udka z kurczaka: 4 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - kolendra: 1 łyżeczka
    - cynamon: 0.5 łyżeczki
    - kmin rzymski: 1 łyżeczka
    - szafran: 1 szczypta
    - suszone morele: 150 gramów
    - rodzynki: 2 łyżki
    - pomidory (z puszki bądź świeżych): 200 gramów
    - ciecierzyca (z puszki bądź do ugotowania): 400 gramów
    - migdały płatki: 4 łyżki
    - sól i pieprz (do smaku): 1 łyżeczka
    - kolendra (lub natka pietruszki): 1 pęczek
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tagin z kurczaka w morelowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzyca. Jeśli masz ją w postaci suchej, do gotowania, zagotuj wodę w garnku i gotuj ciecierzycę do miękkości.
  • 2. Rozgrzej olej lub oliwę w dużej patelni lub rondlu i podrumień udka z każdej strony. Odłóż na talerz. Cebulę i czosnek pokrój drobno i podsmaż na tej samej patelni. Po chwili dodaj przyprawy - cynamon, kolendrę, kmin rzymski i smażyć jeszcze minutę.
  • 3. Przełożyć udka z powrotem. Dodaj szafran, połowę moreli, rodzynki i pomidory. Raczej nie podlewaj wodą, chyba, że to konieczne. Duś około 40 minut.
  • 4. Gdy udka będą gotowe, dodaj do nich odsączoną ciecierzycę i resztę moreli pokrojonych na połówki. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj razem 10 minut.
  • 5. Kolendrę lub pietruszkę posiekaj. Migdały upraż na suchej patelni. Tagin wyłóż na talerze i posyp pietruszką i migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować