Taco to danie pochodzące z kuchni meksykańskiej. Surowa salsa, szczególnie ta przygotowana z młodych warzyw, dodaje świeżości i łagodzi pikantny smak farszu.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
- taco kukurydziane: 8 sztuk
- mięso mielone wołowe: 300 gramów
- pomidory: 3 sztuki
- fasola czerwona: 0.5 puszki
- czosnek: 3 ząbki
- koncetrant pomidorowy: 80 gramów
- duży ogórek gruntowy: 1 sztuka
- cebula czerwona: 0.5 sztuki
- salata lodowa: 0.25 sztuki
- sos chili: 2 łyżeczki
SóL, PIEPRZ, CHILI W PROSZKU:
Taco z farszem mięsnym i salsą cruda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować salsę: 1 pomidora sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Cebulę pokroić w kosteczkę, a ogórka w paseczki. Wszystkie warzywa połączyć z sosem chili.
2.Czosnek przesmażyć na oliwie. Dodać mięso i smażyć, aż zbrązowieje. Pozostałe pomidory pozbawione skórki pokroić w kosteczkę, a następnie dodać do mięsa. Prużyć, aż woda się zredukuje. Dodać fasolę odsączoną z zalewy. Dorzucić koncentrat. Wszystko razem wymieszać i przyprawić na ostro solą, pieprzem i chili.
3.Taco podgrzewać przez 3 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Sałatę grubo poszatkować. Na muszle nakładać kolejno: farsz mięsny, sałatę i salsę.
Zapraszam do odwiedzania mojego bloga http://buszujacawkuchni.pl/
Komentarze