Tabbouleh (czyt. tabule) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj bulgur (ewentualnie kuskus). Bulgur gotuje się na parze w parowarze lub normalnie w garnku. Jak ja gotuję bulgur? Wsadzam go do garnka lub pojemnika do gotowania na parze w parowarze, zalewam wodą tak, żeby poziom wody sięgał około 1-1,5 cm nad powierzchnię bulguru, dodaję 1/4 kostki rosołowej. W parowarze paruję około 15 minut, potem otwieram i sprawdzam łyżką, czy pod bulgurem została jeszcze woda, jeśli została nastawiam parowar na kolejne 5 minut i sprawdzam tak samo aż do momentu, kiedy nie będzie żadnej wody. Parowar jest bezpieczny, bo mam pewność, że kaszy nie przypalę. Na gazie trzeba uważać i po 5 minutach od wrzucenia na gorącą wodę trzeba sprawdzać, czy bulgur się nie przypala. Generalnie trzeba go pilnować, chyba że masz wyczucie ;)
2.Prztyknij czajnikiem i zagotuj wrzątek. Wrzuć pomidory do wrzątku i je sparz, następnie zdejmij skórkę i je dość drobno posiekaj.
3.Ugotowany bulgur przesyp do ładnej miski i dodaję resztę składników, czyli posiekane pomidory, posiekaną natkę pietruszki, posiekaną świeżą miętę, drobno posiekaną czerwoną cebulę, polej kilkoma łyżkami dobrej oliwy z oliwek i sokiem z cytryny, przypraw solą i pieprzem do smaku. Doprawiaj ostrożnie ciągle próbując i dopasuj do swojego smaku. W oryginalnym przepisie jest dużo więcej natki pietruszki, dla mnie jednak z całym pęczkiem robi się zbyt gorzka i traci swój urok. Próbuj i smakuj :)
Komentarze