Tabbouleh (czyt. tabule)

4.5 (164 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie kuchni libańskiej. Teoretycznie sałatka, a ja polecam tabbouleh jako ciekawy zamiennik kartofli czy ryżu do dania głównego.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - bulgur (ewentualnie kuskus): 100 gramów
    - pomidory (nieduże, sparzone, bez skórki, posiekane): 4 sztuki
    - cebula czerwona (drobno posiekana): 1 sztuka
    - natka pietruszki (drobno posiekana): 0.5 pęczka
    - sok z cytryny: 1 sztuka
    - mięta (kilka listków): 0.25 pęczka
    - oliwa z oliwek (dobra): 5 łyżek
    - sól (do smaku): 3 szczypty
    - pieprz czarny (do smaku): 3 szczypty
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Tabbouleh (czyt. tabule) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj bulgur (ewentualnie kuskus). Bulgur gotuje się na parze w parowarze lub normalnie w garnku. Jak ja gotuję bulgur? Wsadzam go do garnka lub pojemnika do gotowania na parze w parowarze, zalewam wodą tak, żeby poziom wody sięgał około 1-1,5 cm nad powierzchnię bulguru, dodaję 1/4 kostki rosołowej. W parowarze paruję około 15 minut, potem otwieram i sprawdzam łyżką, czy pod bulgurem została jeszcze woda, jeśli została nastawiam parowar na kolejne 5 minut i sprawdzam tak samo aż do momentu, kiedy nie będzie żadnej wody. Parowar jest bezpieczny, bo mam pewność, że kaszy nie przypalę. Na gazie trzeba uważać i po 5 minutach od wrzucenia na gorącą wodę trzeba sprawdzać, czy bulgur się nie przypala. Generalnie trzeba go pilnować, chyba że masz wyczucie ;)
  • 2. Prztyknij czajnikiem i zagotuj wrzątek. Wrzuć pomidory do wrzątku i je sparz, następnie zdejmij skórkę i je dość drobno posiekaj.
  • 3. Ugotowany bulgur przesyp do ładnej miski i dodaję resztę składników, czyli posiekane pomidory, posiekaną natkę pietruszki, posiekaną świeżą miętę, drobno posiekaną czerwoną cebulę, polej kilkoma łyżkami dobrej oliwy z oliwek i sokiem z cytryny, przypraw solą i pieprzem do smaku. Doprawiaj ostrożnie ciągle próbując i dopasuj do swojego smaku. W oryginalnym przepisie jest dużo więcej natki pietruszki, dla mnie jednak z całym pęczkiem robi się zbyt gorzka i traci swój urok. Próbuj i smakuj :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować