Szyszki z Ryżu

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

coś na ząb

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cukierki krówki ciąnące: 15 dekagramów
    - cukierki toffi: 15 dekagramów
    - ryż preparowany: 2 opakowania
    - margaryna: 125 dekagramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Cukierki

Szyszki z ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • efekt końcowy 1. 1. miarą dla ryżu jest pusta torebka po 1 kg cukru- trzeba ją tym ryżem napełnić po brzegi, a następnie prażyć ten ryż na patelni jak poniżej opisano :

    Ryż wsypać na patelnię i na małym gazie nieco delikatnie mieszając obsmażyć przez 2 minuty,
    odstawić.
    2. Cukierki i margarynę roztopić, teraz należy dodać do tej masy uprażony ryż ( tę opisana wcześniej miarkę miarkę ),
    wszystko szybko zamieszać tak, aby ryż pokrył się masą cukierkową, 3.Szybko rękami formować cukierki na kształt szyszek i odstawiać na bok do ostudzenia.

    UWAGA! ryż jest gorący i parzy w ręce ale warto się poświęcić , poniewaz szyszki są przepyszne , nie wolno studzić tej masy bo zastygnie i nie uformujecie z niej niczego.

    Zdjęcia do przepisu pochodzą z innej strony na której się udzielam, są mojego autorstwa i dotyczą mojego przepisu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować