Szyszki z ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. miarą dla ryżu jest pusta torebka po 1 kg cukru- trzeba ją tym ryżem napełnić po brzegi, a następnie prażyć ten ryż na patelni jak poniżej opisano :
Ryż wsypać na patelnię i na małym gazie nieco delikatnie mieszając obsmażyć przez 2 minuty,
odstawić.
2. Cukierki i margarynę roztopić, teraz należy dodać do tej masy uprażony ryż ( tę opisana wcześniej miarkę miarkę ),
wszystko szybko zamieszać tak, aby ryż pokrył się masą cukierkową, 3.Szybko rękami formować cukierki na kształt szyszek i odstawiać na bok do ostudzenia.
UWAGA! ryż jest gorący i parzy w ręce ale warto się poświęcić , poniewaz szyszki są przepyszne , nie wolno studzić tej masy bo zastygnie i nie uformujecie z niej niczego.
Zdjęcia do przepisu pochodzą z innej strony na której się udzielam, są mojego autorstwa i dotyczą mojego przepisu.
Komentarze