Szyszki z kajmakiem

4.21 (228 ocen)

  • 30 min

Smaki z dzieciństwa

  • 30 min

Składniki:


  • 1 puszka kajmaku*/masy krówkowej
    100-120g ryżu preparowanego
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.21 (228 ocen)

Zobacz również:

Desery Kajmak

Szyszki z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wysokiego nagrzanego garnka wkładamy masło, gdy się rozpuści dodajemy kajmak/masę krówkową
  • 2. Nastawiamy mały ogień - to ważne
  • 3. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję, dająca się swobodnie mieszać w garnku wsypujemy preparowany ryż, mieszamy najlepiej drewnianą łyżką.
  • 4. Gdy ryż będzie całkowicie oblepiony masą, zdejmujemy z ognia.
  • 5. Próbowałam nadawać kształt szyszek dłońmi lecz strasznie się kleiła do dłoni, więc robiłam to za pomocą dwóch łyżek stołowych.
  • 6. Odstawiamy do stężenia, gdy ostygną możemy wsadzić do lodówki, co przyśpieszy cały proces.

Porady

*Kajmak możemy zrobić: mleko skondensowane wkładamy do garnka,zalewamy wodą, tak aby przykryło puszkę i gotujemy klika godzin (ja gotuje 5h) lub po prostu kupić gotową masę. Wole zrobić sama dzień wcześniej, moim zdaniem jest lepsza;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować