" Szynkowe róże "

0 (0 ocen)

  • 15 min

Urocze kruche różyczki z wędliną , w sam raz na drugie śniadanie lub romantyczną kolację.

  • 15 min

Składniki:


  • Kruche ciasto:
    ( wersja słona )

    - mąka - 20 dag
    - masło - 12 dag
    - sól - szczypta
    - żółtko

    Dodatkowo :
    - wędlina

" szynkowe róże " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • konkurs_dzieci 1.
    Mąkę, sól , żółtko i masło siekamy nożem .

    Rozkruszamy palcami i dodajemy 2 łyżki zimnej wody.

    Zagniatamy całość , zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.

    Po wyciągnięciu rozwałkowujemy na opruszonej mąką stolnicy i wycinamy pojedyncze paski o szerokości ok. 2-2,5cm.

    Każdy plasterek wędliny rozcinamy na pół i układamy na paskach , tak jak to pokazałam na obrazku.




    Zwijamy z rulonik ( delikatnie ) , tak by powstała różyczka.



    Sklejamy końcówkę.




    Układamy na blasze i pieczemy ok.15 min. w temp. 200C.



    Zajadamy jeszcze ciepłe!

    Smacznego!

Porady

UWAGA! Kukajmy do piekarnika , ponieważ wędlina łatwo się spieka! Ja trzymałam 3 minutki za długo i końcówki się za bardzo spiekły!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy