majerankowa łopatka z szybkowaru

4.5 (151 ocen)

pyszna łopatka z galaretką, smakuje, pachnie wyśmienicie.............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • łopatka bez kości 1 kg, boczek świeży surowy 30 dag, sól peklowa 2 płaskie łyżeczki, sól ziołowa 1/2 łyżeczki, majeranek 6 łyżek, gorczyca ziarenka Royal Brand 1 łyżka, pieprz ziołowy 1 łyżka, mieszanka przypraw shoarma Royal Brand 1 łyżka, cukier 1 łyżka,żelatyna 2 łyżki, woda 250 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Majerankowa łopatka z szybkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. łopatkę, boczek świeży pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do pojemnika blendera i rozdrobnić pulsacyjnie /krótko miksować,przerwa, miksować itd./ na konsystencje mięsa grubo mielonego
  • etap 2. mięso przełożyć do miski i dodać wszystkie składniki, ręką wyrabiać tak długo aż mięso będzie kleiste
  • etap 3. z woreczka usunąć powietrze i zawiązać, nałożyć, nakładkę, sprężynę i zamknąć szynkowar - schować do lodówki na 48 godzin
  • etap 4. na dno garnka włożyć separator, ja mam taki metalowy krzyżak /w kpl. z szynkowarem/ albo złożoną ściereczkę, postawić szynkowar, wlać wody do 1 cm przed zamknięciem i parzyć w 85C około 100 minut...............

    po zakończeniu parzenia szynkowar zostawić w wodzie na 30 minut, potem włożyć do zlewu i zimną wodą oblewać, schować do lodówki najlepiej na całą noc
  • etap 5. wyjąć woreczek z szynkowara, zdjąć z mięsa - użyłam szynkowar 1,9 litra, jak masz mniejszy to trzeba dać mniej mięsa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować