Majerankowa łopatka z szybkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.łopatkę, boczek świeży pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do pojemnika blendera i rozdrobnić pulsacyjnie /krótko miksować,przerwa, miksować itd./ na konsystencje mięsa grubo mielonego
2.mięso przełożyć do miski i dodać wszystkie składniki, ręką wyrabiać tak długo aż mięso będzie kleiste
3.z woreczka usunąć powietrze i zawiązać, nałożyć, nakładkę, sprężynę i zamknąć szynkowar - schować do lodówki na 48 godzin
4.na dno garnka włożyć separator, ja mam taki metalowy krzyżak /w kpl. z szynkowarem/ albo złożoną ściereczkę, postawić szynkowar, wlać wody do 1 cm przed zamknięciem i parzyć w 85C około 100 minut...............
po zakończeniu parzenia szynkowar zostawić w wodzie na 30 minut, potem włożyć do zlewu i zimną wodą oblewać, schować do lodówki najlepiej na całą noc
5.wyjąć woreczek z szynkowara, zdjąć z mięsa - użyłam szynkowar 1,9 litra, jak masz mniejszy to trzeba dać mniej mięsa
Komentarze