Karkówka z papryką wędzoną bez peklosoli z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.karkówkę bez kości w całości opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym - obsypać papryką wędzoną, solą morską, pieprzem, selerem suszonym mielonym, pokruszoną papryczką chilli
2.całe mięso dobrze nacierac z 2-3 minuty, schować do pojemnika, przykryc i do lodówki na kilka godzin (8 h) - można ze 3-4 razy mięso ponacierać
3.mięso pokroić na grubsze plastry tak, aby pasowały do szynkowara - układać w woreczku plaster, posypac ciut żelatyną i tak do ostatniego plastra, z woreczka usunąć nadmiar powietrza i zawiązać, szynkowar zamknąć, docisnąć sprężyną i zostawić na blacie na 1 godzinę
4.włożyć do zimnej wody, parzyć w temperaturze 85 C około 80 minut - nie gotować - gotowe wyjąć z garnka i wystudzone schować do lodówki najlepiej na całą noc
Komentarze