karkówka z papryką wędzoną bez peklosoli z szynkowara

4.5 (159 ocen)

mięsko jest pyszne, kruche, dobrze się kroi i jest bez soli peklującej, dzięki papryce wędzonej ma delikatny posmak wędzenia..............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • karkówka 80 dag, papryka wędzona Royal Brand 2 łyżeczki, seler ziarenka Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, sól morska różowa Royal Brand 1,5 łyżeczki, żelatyna 1 łyżka, papryczka chilli suszona Royal Brand 1 mała suszona
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka z papryką wędzoną bez peklosoli z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. karkówkę bez kości w całości opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym - obsypać papryką wędzoną, solą morską, pieprzem, selerem suszonym mielonym, pokruszoną papryczką chilli
  • etap 2. całe mięso dobrze nacierac z 2-3 minuty, schować do pojemnika, przykryc i do lodówki na kilka godzin (8 h) - można ze 3-4 razy mięso ponacierać
  • etap 3. mięso pokroić na grubsze plastry tak, aby pasowały do szynkowara - układać w woreczku plaster, posypac ciut żelatyną i tak do ostatniego plastra, z woreczka usunąć nadmiar powietrza i zawiązać, szynkowar zamknąć, docisnąć sprężyną i zostawić na blacie na 1 godzinę
  • etap 4. włożyć do zimnej wody, parzyć w temperaturze 85 C około 80 minut - nie gotować - gotowe wyjąć z garnka i wystudzone schować do lodówki najlepiej na całą noc
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Papryka Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować