Szynka z sosem pieczarkowym

4.5 (180 ocen)

Sos jest bardzo aromatyczny, idealnie pasuje do mięsa.

Składniki:

  • 8 plastrów mięsa z szynki
    500 g pieczarek
    3 łyżki masła
    200 ml słodkiej śmietanki 12 %
    1 cebula
    2 łyżki mąki
    1 drobiowa kostka rosołowa
    Delikat
    pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szynka z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso rozbijamy i dokładnie osypujemy delikatem oraz pieprzem, odkładamy w chłodne miejsce.
  • 2. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki, cebulę drobno siekamy.
  • 3. W rondelku topimy masło i podsmażamy na nim cebulę oraz pieczarki. Po kilku minutach zasypujemy wszystko mąką i zalewamy 200 ml wody z dodatkiem kostki rosołowej. Gotujemy kolejne 10 minut po czym wlewamy śmietankę i doprawiamy pieprzem.
  • 4. Rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso, po kilka minut z każdej strony. Na każdy kotlet wykładamy porcję sosu pieczarkowego.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować