Szynka z owocowym oczkiem

0 (0 ocen)

Wyborna pieczeń dla amatorów łączenia mięs z owocami. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:

  • 1,20 kg szynki
    100g suszonych śliwek i moreli
    marynata: 2 ząbki czosnku
    2 łyżki musztardy
    2 łyżki oleju
    1 łyżka miodu
    majeranek
    sól, pieprz
    olej do smażenia



Szynka z owocowym oczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szynka w marynacie 1. Szynkę umyj, osusz. Zrób marynatę: miód, musztardę i olej utrzyj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem,solą i pieprzem. Marynatą posmaruj mięso i wstaw do lodówki na kilka godzin
  • 2. Następnie szynkę natnij ostrym nożem w dwóch miejscach i zrób głębokie otwory. W jeden otwór włóż suszone śliwki ( wcześniej można owoce sparzyć), a w drugi morele. Mięso zwiąż nicią kuchenną i podsmaż szybko z obu stron na rozgrzanym oleju.
  • 3. Tak przygotowane mięso przełóż do worka do pieczenia i piecz ok.90 minut w 180 st. Na 15 minut przed końcem pieczenia rozwiń folię, aby mięso się ładnie zrumieniło. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy