Szynka z korzenną nutką

0 (0 ocen)

Na świątecznym stole musi znaleźć się także świąteczna,aromatyczna szynka.

Składniki:

  • 1 kg szynki
    6-8 plasterków boczku wędzonego
    3-4 ząbki czosnku
    1 łyżeczka mielonego jałowca
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka cynamonu
    1 cebula
    5 łyżek oleju
    2 łyżki soku z cytryny
    szczypta ostrej papryki
    2 szczypty rozmarynu
    5 listków laurowych

Szynka z korzenną nutką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szynka z korzenną nutką 1. Pasta:Obrane ząbki czosnku utrzeć z solą,pieprzem i
    jałowcem. Cebulę drobno posiekać. Dodać cynamon,sok z
    cytryny,cebulę,olej,paprykę,rozmaryn,wymieszać.
    Mięso umyć,osuszyć,natrzeć przygotowaną pastą i pozostawić na noc w
    lodówce.
    Plastrami boczku owinąć szynkę,obłożyć listkami laurowymi,obwiązać
    nicią bawełnianą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym podlać wodą.Piec
    około 1,5 godz. w temp. 190 stopni.
    Podczas pieczenia kilka razy od czasu do czasu podlewać wodą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy