Szynka z jajkiem i chrzanem w galarecie

4.46 (196 ocen)

To doskonała przystawka, ładnie się prezentuje, jest łatwa w przygotowaniu, a przy tym urozmaici zwyczajny sposób podania wędlin.

Składniki:

  • Ok. 20 dag szynki konserwowej w plasterkach
    Ok. 30-35 dag twarogu
    2 jajka ugotowane na twardo
    tarty chrzan ze słoiczka
    sól, pieprz
    0,5 l bulionu
    15g żelatyny
    Zielony groszek konserwowy, ugotowana marchewka, natka pietruszki - do dekoracji
    cytryna
Wystaw ocenę:

4.46 (196 ocen)

Zobacz również:

Rolada Roladki Jajko Przystawki Szynki

Szynka z jajkiem i chrzanem w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szynka z jajkiem i chrzanem w galarecie 1. Jajka drobno siekamy. Twaróg rozrabiamy dodając chrzanu, soli i pieprzy do smaku oraz jajka.
  • Szynka z jajkiem i chrzanem w galarecie 2. Plastry szynki smarujemy serem (ilość według uznania), a następnie zwijamy w roladki, które układamy na półmisku. Z gorącego bulionu odlewamy około pół szklanki wywaru i wsypujemy do niego żelatynę. Dokładnie mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Następnie łączymy z resztą bulionu i pozostawiamy do ostudzenia. Chłodną, ale jeszcze płynną galaretą zalewamy roladki. Galaretkę dekorujemy natką pietruszki, marchewką i groszkiem. Roladki wstawiamy do lodówki, do czasu, aż galareta stężeje. Podajemy skropione sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Jajka Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować