To doskonała przystawka, ładnie się prezentuje, jest łatwa w przygotowaniu, a przy tym urozmaici zwyczajny sposób podania wędlin.
Składniki:
Ok. 20 dag szynki konserwowej w plasterkach
Ok. 30-35 dag twarogu
2 jajka ugotowane na twardo
tarty chrzan ze słoiczka
sól, pieprz
0,5 l bulionu
15g żelatyny
Zielony groszek konserwowy, ugotowana marchewka, natka pietruszki - do dekoracji
cytryna
Szynka z jajkiem i chrzanem w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka drobno siekamy. Twaróg rozrabiamy dodając chrzanu, soli i pieprzy do smaku oraz jajka.
2.Plastry szynki smarujemy serem (ilość według uznania), a następnie zwijamy w roladki, które układamy na półmisku. Z gorącego bulionu odlewamy około pół szklanki wywaru i wsypujemy do niego żelatynę. Dokładnie mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Następnie łączymy z resztą bulionu i pozostawiamy do ostudzenia. Chłodną, ale jeszcze płynną galaretą zalewamy roladki. Galaretkę dekorujemy natką pietruszki, marchewką i groszkiem. Roladki wstawiamy do lodówki, do czasu, aż galareta stężeje. Podajemy skropione sokiem z cytryny.
Komentarze