Szynka z jabłkami

4.49 (190 ocen)

Aromatyczna, sycąca pieczeń dla amatorów łączenia mięs z owocami.

Składniki:

  • 1,20 kg szynki wieprzowej
    1-2 jabłka
    2 łyżki masła
    2 łyżki białego, półwytrawnego wina
    2 ząbki czosnku
    łyżeczka soku z cytryny
    majeranek
    suszony tymianek
    olej
    sól, pieprz

Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Szynka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przyprawiona szynka 1. Szynkę umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Mięso natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Włożyć przykryte do lodówki na min.2 godz.
  • mięso krótko podsmaż 2. Następnie podsmażyć krótko na rozgrzanym oleju z obu stron. Zdjąć z patelni i za pomocą ostrego noża ponacinać wierzch mięsa w poprzek.
  • obłóż jabłkami 3. Jabłka umyć i pokroić w ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne, po czym pociąć w plastry. W nacięcia w mięsie powkładać kawałki jabłek lekko dociskając.
  • gotowe danie 4. Pieczeń ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Do miseczki wlać pół szklanki oleju, wino, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszanką posmarować pieczeń. Piec 80-90 minut pod przykryciem w 180 st. 20 minut przed końcem pieczenia odkryć, aby mięso i jabłka się ładnie zrumieniły.

Porady

W trakcie pieczenia polewać mięso wytworzonym sosem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować