Szynka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Mięso natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Włożyć przykryte do lodówki na min.2 godz.
2.Następnie podsmażyć krótko na rozgrzanym oleju z obu stron. Zdjąć z patelni i za pomocą ostrego noża ponacinać wierzch mięsa w poprzek.
3.Jabłka umyć i pokroić w ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne, po czym pociąć w plastry. W nacięcia w mięsie powkładać kawałki jabłek lekko dociskając.
4.Pieczeń ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Do miseczki wlać pół szklanki oleju, wino, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszanką posmarować pieczeń. Piec 80-90 minut pod przykryciem w 180 st. 20 minut przed końcem pieczenia odkryć, aby mięso i jabłka się ładnie zrumieniły.
Porady
W trakcie pieczenia polewać mięso wytworzonym sosem
Komentarze