Domowa szynka z indyka z szynkowara. Robiłam ją po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. Szynka jest aromatyczna, pyszna i mam pewność że z samego mięsa.
Składniki:
1 duże golonko z indyka (około 700 g obranego mięsa)
300 g piersi z indyka
3 płaskie łyżeczki soli peklowej
1 płaska łyżeczka białego pieprzu
1 ząbek czosnku
1/2 płaskiej łyżeczki soli
1 kopiasta łyżeczka cukru pudru
3 płaskie łyżeczki żelatyny
100 ml wody niegazowanej
Szynka z indyka z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane mięso z golonki pokroić w kostkę jak na gulasz. Pierś pokroić w kostkę. Skórę z golonki zmielić w blenderze. Mięsa i zmieloną skórkę przełożyć do naczynia, dodać sól peklową i wymieszać. Włożyć do woreczka, szczelnie skręcić i włożyć na 24 godziny do lodówki. Mięso wyjąć z lodówki godzinę wcześniej. Przełożyć do naczynia z miksera. Do wody niegazowanej dodać pieprz, czosnek,sól,cukier puder, żelatynę i zmiksować blenderem. Wlać do mięsa i zmiksować do połączenia się składników. Do szynkowara włożyć worek, napełniać stopniowo mięsem mocno dociskając ręką. Worek dokładnie skręcić, zamknąć szynkowar i ponownie włożyć na 24 godziny do lodówki. Szynkowar włożyć do garnka z zimną wodą powyżej linii szynki i parzyć od momentu uzyskania około 80 stopni przez 2 godziny. Szynkowar wyjąć i schłodzić. Ponownie odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Przed wyjęciem zanurzyć na moment w ciepłej wodzie i wyciągnąć woreczek z szynkę.
Komentarze