Szynka wieprzowa pieczona

4.5 (165 ocen)

Pyszna domowa szyneczka pieczona.Idealna na kanapki z odrobina chrzanu czy musztardy.

Składniki:

  • 1,3 kg ładnej chudej szyynki wieprzowej
    6 łyżek oleju rzepakowego
    Przyprawy wg.uznania :
    sól morska grubo mielona
    papryka słodka w proszku
    papryka ostra w proszku
    majeranek suszony
    kulki jałowca
    rozmaryn suszony
    kulki pieprzu czarnego
    kolendra mielona
    czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Szynki

Szynka wieprzowa pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jesli jest jakiś tłuszczyk to odcinamy.
  • 2. Do możdzierza dodajemy sól morską grubo mieloną,paprykę słodką w proszku,paprykę ostrą,majeranek suszony,kulki jałowca,rozmaryn suszony,kulki pieprzu czarnego,kolendrę mieloną i czosnek granulowany.
  • 3. Wszystko rozcieramy w jak najdrobniej.Dodajemy olej i mieszamy.
    Powstałą papką nacieramy szynkę z wszystkich stron i odkładamy do lodówki na 1 dobę.
  • 4. Po tym czasie przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia,przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180*C tyle czasu ile ważyła szynka.U mnie to była 1 godz. i 30 min. Podczas pieczenia od czasu do czasu obracamy mięso. Pod koniec pieczenia odkrywamy folię i jeszcze zapiekamy z wszystkich stron.
    Po wyjęciu z piekarnika szynkę odstawiamy żeby ostygła i gotowe...
    Smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować