Szynka Wielkanocna

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 30 min

Na stole świątecznym nie może zabraknąć szyneczki.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • szynka kulka ok 1 - 1,2 kg
    200 g jogurt naturalnego
    2 gałązki selera naciowego

    porcja ciasta francuskiego
    łyżka marynaty staropolskiej
    sól

    3 plasterki szynki wędzonej na ryjek , uszy i ogonek
    żurawina na oczy
    sałata do dekoracji

Szynka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szynka kulka i marynata 1. Szynkę umyć i osuszyć.
    Umyte i osuszone gałązki selera naciowego zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jogurt wymieszać z marynatą , startym selerem i solą.
    Szynkę włożyć do woreczka pieczeniowego i zalać marynatą. Dobrze wmasować marynatę. szczelnie zamknąć woreczek. Zostawić w lodówce do następnego dnia.
  • 2. Woreczek z szynką umieścić w garnku i zalać wodą.
    Gotować na bardzo małym ogniu ok 1,5 godz.
    Wyjąć szynkę i wystudzić.
    Na szynkę nałożyć ciasto i końce zawinąć do spodu.
    Zapiec ok 30 min - 180 stopni.
    Można udekorować , zrobić świnkę.
    Z plasterków szynki zrobić ryjek, uszy i ogonek . Oczy z żurawiny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy