Szynka w winie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przygotowanie wybornego w smaku dania nie musi zajmować wiele czasu.

Składniki:

  • 50 dag mięsa od szynki
    10 dag pieczarek
    1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki rodzynek
    łyżka suszonego majeranku
    przyprawa uniwersalna
    olej do smażenia
    łyżka mąki
    sól, pieprz

Szynka w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szynka w winie 1. Mięso myjemy i osuszamy. Wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Następnie kroimy w plastry i podsmażamy na rozgrzanym oleju po 5 minut
    z obu stron. Podlewamy szklanką gorącej wody i dusimy ok. 15 minut.
  • 2. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry. Wsypujemy do mięsa. Dodajemy koncentrat
    i rodzynki. Wlewamy wino. Dusimy jeszcze 15 minut.
  • 3. Mąkę mieszamy z małą ilością sosu. Wlewamy do garnka i dusimy jeszcze ok. 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawa uniwersalną i majerankiem. Podajemy z ziemniakami.

Porady

● Pieczarki można zastąpić namoczonymi wcześniej suszonymi grzybami. Mięso i sos będą wtedy bardziej aromatyczne. ● Danie świetnie smakuje z ugotowanym na sypko ryżem z dodatkiem curry.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2011

Komentarze

Podobne przepisy